Τοποθεσία: Γούρνες, Ηράκλειο Κρήτης

Οι Γούρνες είναι ένα μικρό παραλιακό χωριό 15 χλμ. ανατολικά από το Ηράκλειο. Είναι μέρος της πιο τουριστικής παραλιακής περιοχής στην Κρήτη, που ξεκινάει από το Κοκκίνη Χάνι και φτάνει μέχρι τα Μάλια. Πιο συγκεκριμένα οι Γούρνες βρίσκονται ανάμεσα στο Κοκκίνη Χάνι και στις Γούβες, οπότε από τις περιοχές αυτές μπορείτε ακόμα και να περπατήσετε μέχρι τις Γούρνες κατά μήκος της παραλίας.

Το παλιό χωριό στις Γούρνες βρίσκεται πάνω στο λόφο, σε κοντινή απόσταση στα δεξιά από τον παλιό δρόμο. Υπάρχουν πολλά από τα παλιά σπίτια του χωριού, και αρκετά νεώτερα σπίτια κτισμένα δίπλα, καθώς και η όμορφη Εκκλησία του χωριού.

Στην πεδιάδα υπάρχει ένα υπέροχο παλιό παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, με πολλές καλοδιατηρημένες νωπογραφίες (καλό θα είναι να ζητήσετε οδηγίες από τους ντόπιους για να πάτε εκεί, αλλά αξίζει τον κόπο πραγματικά).

Κατά μήκος του δρόμου στην παραλία μπορείτε να βρείτε αρκετές μικρές αμμώδεις παραλίες, με ομπρέλες και ξαπλώστρες όμως, ενώ κάποιες από αυτές διαθέτουν και εστιατόρια που φέρνουν ποτά κα σνακ ακόμα και στην παραλία.

Από τις Γούρνες περνούν συχνά λεωφορεία, τόσο προς Ηράκλειο όσο και προς Χερσόνησο, Σταλίδα, Μάλια και Άγιο Νικόλαο, και θα είναι κρίμα αν δεν επισκεφτείτε τις περιοχές αυτές!

Αποστάσεις

Το “Golden Bay” βρίσκεται κοντά σε πολλά σημεία ενδιαφέροντος:

Ηράκλειο:  15 χλμ – 20 λεπτά

Κνωσσός:  21 χλμ – 22 λεπτά

Αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης”:  15 χλμ – 15 λεπτά

Χερσόνησσος:  7 χλμ – 10 λεπτά

Εθνική Οδός:  2 χλμ

Πώς να πάτε στις Γούρνες

  • Αν θέλετε να πάτε στις Γούρνες από το αεροδρόμιο Ηρακλείου ή το λιμάνι, μπορείτε να πάρετε λεωφορείο (πολύ συχνά δρομολόγια) ή ταξί, που δεν θα σας στοιχίσει ακριβά γιατί η απόσταση από το αεροδρόμιο μέχρι τις Γούρνες είναι μικρή (10 χιλιόμετρα περίπου).
  • Αν έχετε δικό σας ή ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, τότε ακολουθήστε την Εθνική οδό προς Άγιο Νικόλαο μέχρι την έξοδο προς Κοκκίνη Χάνι. Λίγο μετά θα φτάσετε στις Γούρνες.
  • Αν χάσετε την πρώτη έξοδο γιατί η πινακίδα είναι μικρή και δεν φαίνεται εύκολα, συνεχίστε μέχρι την έξοδο για Γούβες. Διακόσια μέτρα πιο κάτω θα δείτε στα αριστερά σας την πινακίδα προς Γούρνες, που απέχουν 1 χιλιόμετρο περίπου.
  • Αν έρχεστε στις Γούρνες από τα ανατολικά θέρετρα, δηλαδή από Γούβες, Ανάληψη, Ανισαρά ή Χερσόνησο, ο συντομότερος δρόμος είναι η παλιά Εθνική οδός. Αποφύγετε τη νέα Εθνική οδό γιατί θα κάνετε παραπάνω χιλιόμετρα χωρίς λόγο.